Själavård och sex

Posted on

Eftersom jag från skolan var van att en lärare tvingade mig lyssna på när han klagade på hur olycklig han var- underförstått i äktenskapet- och annars också pga mobbning och tafsande granngubbar hade jag dåliga gränser när jag i övre tonåren kom med i min första församling.

Där fanns en sommarteolog som började med samma lidandes historia som jag var van vid och som också ville ha all slags närhet. Jag fattade och vågade inte säga nej. Samma teolog brukade göra närgångna uttalanden om kvinnliga församlingsmedlemmars utseende. Senare hade jag flera erfarenheter i kyrkligt arbete av män som jag var totalt ointresserad av som ville ha olika slags fysisk närhet, tex en gång i slutet av ett styrelsemöte kastade sig en man om halsen på mig och ville kyssas, bara så där, och det tog en stund att få honom att sluta.

Som äldre har jag i en senare församling jag var med i ett tag fått höra menande kommentarer av pastorn när han hörde jag var singel igen “Jag förstår att du vill njuta”. En manlig medlem i församlingsstyrelsen började skicka SMS om hur han minsann var fri och ledig men noga väljer vem han vill gifta sig med. För gift det skulle man vara.

Både det positiva och det negativa i allt detta har varit att jag lärt mig mycket genom åren. Särskilt att vara på min vakt med församlingar och tänka noga efter vilka hjälpinstanser jag rekommenderar åt andra.