Itsemurhalla uhkaava lähentelijä, isostyttöjä alusasusilleen kinuava pappi ja henkistä väkivaltaa käyttävä kirkkoherra. Kaikki samassa seurakunnassa.

Posted on

Kohtasin seurakuntanuorena pastorin, joka vaikeassa elämäntilanteessani ensin kuunteli ja auttoi ja sai siten luottamukseni. Myöhemmin rupesi lähentelemään aina, kun muut eivät nähneet ja kertoi, ettei jaksa elää ilman minua. Uhkaili vaivihkaa itsemurhalla jos en pysy hänen ystävänään, kuten hän tätä lähentelyä kutsui. Hän kirjoitti pitkiä seksuaalisviritteisiä kirjeitä ja soitti usein humalassa ja vaati tulemaan kotiinsa jos hänen vaimonsa ei ollut paikalla. En suostunut, jolloin hän alkoi kiristämään, että tekee sitten masentuneesta ystävästäni itselleen uuden ystävän. Ystävää suojellakseni kestin vielä pitkään tätä käytöstä ja tapasin pappia kahden kesken, kunnes kävi ilmi, että hän oli eräänä iltana odottanut ystävääni humalassa ja alasti tämän kotona, tietäen tämän olevan yksin kotona sinä iltana. Ystäväni pääsi tilanteesta pois ja kertoi minulle. Tällöin voimaannuimme yhdessä ja katkaisimme välit tähän pappiin. Emme uskaltaneet moneen vuoteen kertoa kenellekään.

Ollessani opiskelija, tein kesätyönä ripareita. Yhden riparin pappi käytti koko riparin sen kinuamiseen, että isostytöt voisivat esittää jotain bikineissä tai alusvaatteissa. Häntä ei kiinnostanut mikään muu. Isoset eivät halunneet olla hänen kanssaan missään tekemisissä ja minun aikani kului sen varmistamiseen, ettei pappi ole kahdestaan kenenkään tytön kanssa. En ymmärtänyt tuolloin, että asialle olisi voinut tehdä sen enempää, koska ajattelin aiemman kokemukseni mukaisesti pappien nyt vain olevan tuollaisia.

Kohtasin myös kirkkoherran, joka järjestelmällisesti käytti mittavaa henkistä väkivaltaa työntekijöihin. Osan mielenterveys ei tätä kestänyt ja yksi teki itsemurhan. Tästä otin yhteyttä jokaiseen mahdolliseen tahoon, mutta asia ei kiinnostanut ketään kirkon sisällä.

Kaikki edellä mainitut tapaukset tapahtuivat samassa seurakunnassa. Vaihdoin seurakuntaa, mutta urani kirkon työntekijänä jäi lyhyeksi. En kyennyt tekemään työtä paikassa, jossa tällaista tapahtuu.